Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Φύλλο εργασίας πρώτης ομάδας

ΣΕΝΑΡΙΟ 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:

Τίτλος: «Για ένα παιδί που κοιμάται»
Δημιουργός: Τσίμαρη Γεωργία, ΠΕ02
Διδακτικό αντικείμενο: Νεοελληνική Λογοτεχνία
Ενότητα: Η βιοπάλη – Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου
Τάξη: Β΄ Γυμνασίου



Φύλλο εργασίας
            
1η ομάδα:

Ονοματεπώνυμο
1ο μέλος
2ο μέλος
3ο μέλος
4ο μέλος

Ανοίξτε ένα νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας, όπου θα συγκεντρώνετε όλο το απαραίτητο υλικό σας για την τελική παρουσίαση και την ανάρτηση στο ιστολόγιο και εργαστείτε ως εξής:

Δραστηριότητες:
1.Αφού αναζητήστε το ανάλογο υλικό από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ακολουθούν: wikipedia, μηχανή αναζήτησης της google ,  You Tube HYPERLINK "http://6lyk-kaval.kav.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1064:-q-q-&catid=77:-linguistics&Itemi και εθνικό κέντρο βιβλίου  να δημιουργήσετε μια παρουσίαση, με τη βοήθεια του προγράμματος Παρουσίασης (Power Point),  για να παρουσιαστεί  πινακοθήκη εικόνων από τη ζωή της προς μελέτη ποιήτριας. Να εμπλουτίσετε παράλληλα την παρουσίαση  α) με στίχους από ποιήματά της  και β) σχετικά βίντεο, που κρίνετε εσείς απαραίτητα, για μια ουσιαστικότερη προσέγγιση της ποιήτριας και του έργου της.
2.Το ποίημα της Δ. Χριστοδούλου, «για ένα παιδί που κοιμάται» που καλούνται οι μαθητές να σχολιάσουν αναφέρεται σε έναν μικρό οικονομικό μετανάστη. Ανοίξτε την υπερσύνδεση, μελετήστε το έργο  του Έλληνα καλλιτέχνη ( Βλάσης Κανιάρης) με θέμα «τη μετανάστευση» και σχολιάστε, γιατί ο γνωστός καλλιτέχνης παρουσιάζει τους  μετανάστες ακέφαλους.  

1.Δραστηριότητα 1η
Για την πρώτη δραστηριότητα έχει γίνει η παρουσίαση (Power Point) και θα αναρτηθεί σε ιστολόγιο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση .
2. Δραστηριότητα 2η

Μελετώντας προσεκτικά το έργο του Βλάση Κανιάρη καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

1.    Οι μετανάστες παρουσιάζονται μέσα σε ένα τετράγωνο πλαίσιο και αυτό ίσως σημαίνει ότι στην καινούρια τους πατρίδα δεν αισθάνονται ελεύθεροι.
2. Ένας από τους μετανάστες φαίνεται να είναι σταυρωμένος. Μπορεί ο καλλιτέχνης να θέλει να δείξει τις δυσκολίες των μεταναστών στην ξένη χώρα.
3.     Επίσης παρουσιάζονται ακέφαλοι χωρίς πρόσωπο. Ίσως ο καλλιτέχνης θέλει να τονίσει ότι στη νέα χώρα δεν τους γνωρίζει κανένας δεν έχουν προσωπικές σχέσεις με κανέναν είναι ξένοι και μόνοι.